Weekbrief 15 - 2019

voorblad
03-05-2019 Opening Cricketseizoen 2019
25-05-2019 ZATERDAG 25 MEI 2019 - KINDERBINGO
09-06-2019 Update: Oudere Jongeren Avond met BIGGS
09-06-2019 Kaarten Oudere Jongeren Avond.
09-06-2019 Update: Oudere Jongeren Avond met BIGGS
12-06-2019 Vrijdag avond T20 avond !
13-06-2019 Opening Jubileumjaar Excelsior'20
ad01.jpg
Joke Sonnemans in het Zonnehuis
joke-sonnemans-in-het-zonnehuis (7867) afbeelding

Joke Sonnemans heeft in de nacht van dinsdag 2 april een lichte TIA gehad, is gevallen en heeft haar enkel gebroken. Na een week in het Vlietland Ziekenhuis is zij woensdag 10 april verhuisd naar het Zonnehuis in Vlaardingen om te revalideren.

Geestelijk mankeert Joke niks, ook geen verlammingsverschijnselen. Zij heeft nog wel wat moeite met praten en slikken maar dankzij haar inzet en die van de logopedisten gaat dat steeds beter. De komende weken mag Joke haar enkel nog niet belasten en gaat zij aan de slag met ergotherapie en logopedie.

Mocht je Joke een kaartje willen sturen of een bezoekje willen brengen:

Zonnehuis / Revalidatiecentrum De Dillenburg

Afdeling Revalidatie 1 / Kamer 10

Dillenburgsingel 5

3136 EA Vlaardingen

Column: Sportief weekend!
column-sportief-weekend (7866) afbeelding

Een keeper neergeslagen door een grensrechter. Een jeugdscheidsrechter die wordt belaagd door vader van een jeugdspeler. De politie die moet ingrijpen bij een knokpartij op een voetbalcomplex. Het ging naar mijn gevoel en voor zo ver ik kon overzien goed op de vaderlandse voetbalvelden. Maar dan ineens melden de media het ene na het andere incident.

Hoe kan het toch dat mensen die hun hobby uitoefenen daarin zo ontsporen? Zegt u het maar. Ik sprak er, geheel toevallig op een verjaardag, over met een jonge gedragsdeskundige in opleiding die voor zijn studie onderzoek doet naar de excessen in en rond de sport.

,,Het is een kwestie van opvoeding of beter gezegd: geen opvoeding'', was zijn eerste reactie. ,,Als je thuis de juiste normen en waarden meekrijgt, dan moet het raar lopen dat die niet buitenshuis worden geëtaleerd. Het probleem'', vervolgde mijn gesprekspartner die anonimiteit verkiest tot hij is afgestudeerd, ,,ligt voor het overgrote percentage bij de ouders.''

Er werden wat voorbeelden bijgehaald. Een beslissing van de scheidsrechter en het commentaar er op vanaf de zijlijn. Een overtreding en het gebrul vanaf de kant. ,,De ouders hebben niet in de gaten dat ze daarmee onrust bij de spelers teweeg brengt en hun slechte voorbeeld op hen kan overslaan. Je hebt ook ouders die voortdurend naar hun kind roepen wat hij of zij met de bal moet doen. Laat ze uit zichzelf hun creativiteit tonen.''

Nou ben ik zelf geen deskundige op het gedragsvlak, maar de ouders staan er niet bij stil dat zonder die scheidsrechter hun kind niet kan voetballen. En dat zo'n scheidsrechter het net als hun kind als hobby doet. Roepen vanaf de zijkant dat de scheids het niet goed doet is zo makkelijk, zo dom. Het is al zo vaak gezegd en geschreven, maar die ouders…..

Zaterdag, ik was er toevallig getuige van: Excelsior'20 A1 thuis tegen een stadgenoot. De gelijkmaker van de gasten vlak voor tijd, ook dat nog, werd wegens buitenspel afgekeurd. Begeleiding, die het veld in liep, spelers die afstormden op de grensrechter en hem de meest vreselijke ziektes naar zijn hoofd slingerden. Geen ouder die één van hen daar op aansprak. Een mishandeling werd ternauwernood voorkomen. Op het voetbalveld. Bij de jeugd.

Ik heb een advies voor de KNVB. Zet mysterie guests in om te ervaren wat speelt op de velden. Stuur onafhankelijke personen op wedstrijddagen naar willekeurige voetbalclubs en rapporteer die clubs als ontoelaatbaar gedrag in en vooral ook buiten het veld (ouders) is geconstateerd. Verplicht de clubs de betrokkenen op het matje te roepen en bij herhaling sancties in het vooruitzicht te stellen.

Het kan helpen de agressiviteit uit te bannen en de vele vrijwilligers die wel welwillend zijn om van een sportdag een leuke dag te maken het plezier in hun 'werk te behouden.

Een sportief weekend gewenst!

PUNTER

ad02.jpg

Er zijn geen uitslagen deze week.

ad03.jpg

Er staan geen wedstrijden op het programma.

ad04.jpg
ad05.jpg
ad06.jpg
ad07.jpg